Sosyal Hayatın En Büyük Düşmanı Ağız Kokusu

Ağız kokusu sosyal hayatımızın önündeki en büyük engel haline geliyor.

Haberin Devamı

Hava sıcaklıkları her geçen gün artıyor ve bizler de güzel günün tadını çıkarmak için kendimizi güzel havanın akışına bırakıyoruz. Dostlarımızla programlar yapıyor, kış mevsiminin tüm asosyalliğini üzerimizden atmaya çalışıyoruz. Ancak öyle bir problemimiz kendini gösteriyor.

Halk arasında kötü ağız kokusu olarak bilinen Halitozis, ağız sağlığına dikkat etmeyen insanların en büyük sorunlarından biri haline geldi. Öyle ki 4 kişiden biri kötü ağız kokusu ile mücadele derdinde. yok saydığımız ya da boşverdiğimiz bu sorun zaman zaman sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, metabolizma bozuklukları, bademcik iltihabı ve diş eti rahatsızlıkları gibi hastalıkların habercisi olabildiği gibi sosyal hayatı da önemli derecede etkiliyor. Hatta çiftlerin ağız kokusu nedeniyle eşiyle vakit geçirmemesine, arkadaşların yüz yüze konuşmaktan kaçınmasına, bireylerin özgüvenlerini kaybetmelerine de neden olması cabası.

Ağız kokusunun nedenlerine geldiğimiz de çeşitli nedenlerin var olduğunu söyleyebilir, ağız kokusu sorunu yaşayan kişilerde bu sebepler kısa sürede önce teşhis ardından da tedavi edilmeli. Aksi halde hem sağlık sorunları birbirini izleyebilir hem de sosyal hayatınız sekteye uğrayabilir.

Ağız kokusundan kurtulmanın basit ama etkili yolları yok değil.

Kötü ağız kokusundan kurtulmak için öncelikle ağızdaki tüm diş çürükleri, kırık dolgu veya kron-köprü tedavi edilmeli, gömük, sorunlu dişler çekilmeli ki bunun için aslında düzenli olarak diş hekimine gidilmeli. Hem ağız ve diş sorunlarının hem de ağız kokusunun temel sebebi olan diş fırçalama işlemi her gün ve düzenli yapılmalı, fırçalamanın yapıldıktan sonra mutlaka ardından diş ipi de kullanılmalı.

100 yıl önce köpürmesi için diş macunlarına sabunun ana maddesi olan sodyum loril sülfat konuyordu. “Ne kadar köpürürse o kadar temizler” yanlış inanışı doğrultusunda hala birçok diş macununda kullanılıyor ancak önemli ölçüde ağız kuruluğuna sebep oluyor. Bu yüzden diş macunu seçerken sodyum loril sülfat içermemesine dikkat edin.

Ağız kokusunu gidermenin püf noktalarından biri de sakız çiğnemek. Çünkü ağız kokusu ile savaşmanın en iyi yollarından biri olan tükürüktür. Böylece şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgımızı arttırarak ağız temizliğine yardımcı oluyor. Ayrıca günde 8 bardak su içilmesi kötü kokulu nefese engel olan oksijenden zengin ve akışkan tükürük salgısı için çok önemlidir.

Nadir olarak burun solunumu yapmak nadir olarak tavsiye edilir. Ancak burundan nefes alıp vermenizi engelleyen anatomik bir sorununuz varsa öncelikle bunun düzeltilmesi gerek. Burun solunumu yapmak önemli çünkü sürekli ağızdan soluk almak ağız kuruluğuna, dişeti ve boğaz enfeksiyonlarına yol açıyor. Sabahları uykudan kalkınca hissedilen ve dişler fırçalandıktan sonra kaybolan ağız kokusu fizyolojik olarak kabul edilir ve normaldir. Gece boyunca sindirim sisteminde biriken gazlardan dolayı oluşur.

Gülüşünüz avantajınız olsun.

Yazarın Tüm Yazıları